Hoe leven we in vreugde in tijden van tegenslag?

"Boek van vreugde": Dalai Lama en Desmond Tutu

Boekreview

Als we iets goed kunnen gebruiken op dit moment dan is dat een boek over vreugde. Iets lezen dat opbeurend en verhelderend is. Dat gun ik je in deze tijd van tegenslag.

Een paar weken geleden las ik het boek van Dalai Lamai en Desmond Tutu. Ik herinner me een lichte weerstand voordat ik aan dit boek begon. Hoewel de titel en kaft vriendelijk op me overkwamen, was ik toch een beetje bang voor een zwaar en misschien wel wat saai boek.

Maar dat had ik mis.

Het verhaal in combinatie met de persoonlijke overtuigingen en diepzinnigheid van de heren is mooi en integer verwoord. Ik las een oprecht verhaal, wat totaal niet zweverig was. Natuurlijk is dit boek spiritueel, dat kan niet anders dan met deze twee spirituele leiders. Maar ik las een vorm van spiritualiteit die      puur, voor iedereen te begrijpen en bereikbaar is.

Het verhaal is geschreven door Douglas Abrams. Hij was aanwezig bij de gesprekken die de Dalai Lama en Aartsbisschop Desmond Tutu voerden tijdens een week die ze samen doorbrachten om een speciale verjaardag te vieren.  De Nobelprijswinnaars en oude vrienden kijken terug op hun veelbewogen levens en geven antwoord op de belangrijke vraag: hoe kunnen we vreugdevol leven ondanks het verdriet en de tegenslagen die bij het leven horen?

“Hope is being able to see that there is light despite all of the darkness”
Desmond Tutu

 

De oplossing die zij in dit boek aandragen gaat over het vergroten van je mentale weerbaarheid. Net zoals je fysieke weerbaarheid belangrijk is om gezond te blijven, geldt dat ook voor mentale gezondheid. De heren leggen in dit boek heel helder uit hoe pijnlijke ervaringen juist bij kunnen dragen aan geluk. Hoe tegenslagen juist kunnen veranderen in kansen.

De samenvattingen van al deze gesprekken tussen de twee leiders gaven mij een goed gevoel. Ik herken veel van mijn persoonlijke visie op de overeenkomsten tussen mensen, ondanks de religie, levensfase of leeftijd. Het boek gaat over het vinden van vreugde in je leven, vooral wanneer het tegenzit.

Bovendien benadrukken ze hoe je mild voor jezelf kunt zijn. Ze geven mooie en praktische suggesties hiervoor in het laatste deel van het boek.  Bijvoorbeeld voor een ochtendmeditatie om een ​​intentie voor de rest van de dag vast te stellen. Iets wat ik al een aantal jaren doe, maar wat niet altijd lukt. Het was dan ook een grote opluchting voor mij om te lezen dat de Dalai Lama, zelf soms ook niet met een intentie kan komen. Op die dagen besluit hij gewoon zijn best te doen om anderen te helpen, en als hij dat niet kan, zal hij in ieder geval proberen anderen geen kwaad te doen.

Kortom, een bemoedigend en verfrissend boek om te lezen in tijden van tegenslag.

Doe jezelf een plezier en breng wat tijd door met enkele van de meest vreugdevolle mensen op aarde.