Vergroot je mentale weerbaarheid

5 tips voor een periode waarin alles anders is

Blogs

Als ik met een afstandje kijk naar de situatie waar we nu met elkaar in zitten, dan zou ik kunnen zeggen dat we universeel de uitnodiging krijgen om naar binnen te keren. De verbinding met onszelf te versterken en te bezinnen op onze leven en loopbaan. Iets wat ik vanuit mijn professie enorm toejuich. Toch zie ik om me heen en ervaar ik bij mezelf dat dit nog best moeilijk is. Thuis onderwijs geven aan de kinderen vraagt ongeveer alle energie en geduld die ik op een dag beschikbaar heb. En daarnaast zorgen alle berichten die ik over het virus ontvang voor veel onrust en onzekerheid.

Vooral de eerste dagen van deze week kwam ik in een overleefstand terecht. Hoewel ik niet echt angstig ben voor het virus, merkte ik toch bij mezelf een verhoogde alertheid en kwam er niets uit mijn handen. Het doet me denken aan de vele verhalen die ik de afgelopen jaren heb gehoord van mensen bij wie hun leven onverwachts stil kwam te staan door een verlies of tegenslag, alsook mijn persoonlijke ervaring.

Vanuit deze ervaring wil ik graag wat tips met je delen die veel mensen hebben geholpen in de eerste fase van een tegenslag.

  1. Maak een duidelijk plan voor het volgen van nieuws en social media.

De meeste van onze onrust komt uit de dingen die we hebben gelezen, gehoord of hebben bekeken en waarvan we vaak niet eens weten of ze echt waar zijn. Voor mij geldt dat ik mezelf beperk tot 1 of 2 korte periodes per dag. Ik vind dat ik op de hoogte moet blijven van de ontwikkelingen en maatregelen, maar ik vind het nog belangrijker om de verbinding met mezelf te houden en mijn zenuwstelsel een kans te geven om te herstellen. Dat lukt niet als ik elk uur het laatste nieuws of mijn social media check. Ook kies ik vaker bewust voor het lezen van online informatie of de krant in plaats van het kijken van het journaal, omdat de tv mij vaker beelden en informatie geeft die ik achteraf liever niet had willen zien of horen.

  1. Kijk naar de angst.

Ik hoor veel mensen om me heen zeggen dat ze niet bang zijn, dat ze angst laten varen en dat ze kiezen voor vertrouwen. Heel goed! Het is voor onze fysieke en mentale gezondheid super belangrijk dat we ons niet vastbijten in stress. Maar er is een verschil tussen angst onderdrukken en loslaten. Al onze emoties hebben een functie, ook angst. Ze willen ons iets vertellen. Dus laat het toe. Kijk ernaar. Blijf er even bij en vraag jezelf af: waar ben ik nou eigenlijk echt bang voor? Wat is nu het ergste wat er kan gebeuren? Spreek het uit naar iemand of schrijf het op. Beantwoord vervolgens de vraag: Wat heb ik nu nodig?

  1. Vergelijk jezelf met wie je gisteren was.

Soms kan het heel motiverend zijn om jezelf met anderen te vergelijken. Het kan je inspireren of motiveren om ook in actie over te gaan.  Maar ook in deze tijd waarop onze tijdlijn niet meer gevuld is met berichten van mensen die de leukste dingen doen, vergelijken we nog steeds onze eigen levens met de openbaar gemaakte levens van anderen. Ik zou dat bijvoorbeeld kunnen hebben, als ik zie dat collega coaches allemaal innovatieve oplossingen bedenken om in te spelen op deze tijd. Dan zou ik ook in deze tijd nog het gevoel hebben dat het beter moet of dat ik kansen laat liggen. Wat ik dan doe is mijn innerlijk vergelijken met het uiterlijk van anderen. Dan reageer ik op emoties in plaats van wat mijn innerlijke kompas mij vertelt.

Als je toch in deze tijd bezig wilt zijn met je persoonlijke ontwikkeling, vergelijk jezelf dan niet met anderen. Vergelijk jezelf met degene die je gisteren was. Je kunt een dagboek gaan bijhouden waarin je jezelf elke avond de vraag stelt hoe je jezelf morgen kunt verbeteren. Door dit op te schijven vergroot je je bewustzijn ten aanzien van deze aspecten. Door op een later moment je dagboek terug te lezen, kun je een patroon leren herkennen.

4.  Ga de natuur in

Terwijl wij voornamelijk binnen zitten, draait de natuur buiten gewoon door. Die staat niet stil. Vandaag begint de lente. Het voorjaar is een de periode van vruchtbaarheid en groei. In de natuur, maar ook in onszelf. De natuur helpt ons in deze periode hier aan herinneren. Ga naar buiten, het liefst alleen. Als we 24/7 met elkaar in een huis leven is de kans op overprikkeling groot en wordt het lastiger om te blijven voelen wat je nodig hebt. Maak daarom bewust tijd voor jezelf. Dat kan heel simpel door elke dag alleen een wandeling in de natuur te maken. Er is inmiddels wetenschappelijk bewijs dat in de natuur zijn bijdraagt aan stress vermindering en het vergroten van onze creativiteit.

  1. Denk aan anderen

Een manier om met je zorgen om te gaan is het denken aan anderen. Jezelf zien als onderdeel van een groter geheel is heel helpend in een tijd van afzondering. Wanneer wij anderen als aparte individuen gaan zien worden ze een bedreiging, maar wanneer we hen zien als een deel van ons geheel, dan is er geen uitdaging die wij niet met zijn allen het hoofd kunnen bieden. Vraag jezelf, vooral in deze periode af, wat kan ik doen voor anderen?

Als je op dit moment een slechte fysieke conditie hebt, ben je kwetsbaar voor het virus. Een goede gezondheid kan je een hoop ellende besparen. Dat geldt ook voor mentale gezondheid. Als die in orde is, dan heb je het even ongemakkelijk wanneer er vervelende dingen gebeuren en pak je daarna de draad weer op

Met veerkracht zorg je dat je er, wat er ook gebeurt, weer bovenop komt.

 

 

Graag wil ik, wanneer ik geen 1-op-1 coaching kan geven op dit moment, via dit kanaal mijn kennis en ervaring met je delen, zodat jij mentale veerkracht kunt ontwikkelen. Mocht je dat interessant vinden, hou dan mijn nieuwsbrief of blog berichten in de gaten.