Opgroeien in twee werelden

wat ik leerde van mijn dove ouders

Blogs

Van jongs af aan heb ik geleerd ruis te filteren. Ik werd gedwongen om goed te kijken en luisteren naar wat de buitenwereld uitdrukt. Hier haalde ik de kern uit, welke ik vertaalde naar wat belangrijk is om te weten voor de binnenwereld.

Dat kwam omdat ik opgroeide in twee werelden. Een stille wereld thuis, zonder muziek en met gebaren bij mijn dove ouders met aan de andere kant de sprekende, horende buitenwereld.

Toen ik zelf leerde praten kreeg ik snel door dat ik iets kon wat mijn ouders niet konden. Ik nam waar dat in de buitenwereld andere regels golden. Horenden communiceren namelijk op een andere manier met elkaar dan doven. Wat ze zeggen wordt niet altijd met woorden uitgedrukt, maar tussen de regels door en dat geeft ruis. Met een ironische opmerking wordt bijvoorbeeld iets heel anders bedoeld dan er feitelijk gezegd wordt.

Omdat ik voor mijn ouders het filter voor de ruis was, leerde ik heel goed luisteren naar wat er gezegd werd.

Die ruis filteren is precies iets waar ik mensen mee zie worstelen.

Misschien herken jij dat ook wel?

Dat de buitenwereld dagelijks duizenden prikkels op je afstuurt. Dat tijdschriften, kranten, nieuwsuitzendingen en reclames vol staan met informatie over wat goed of juist niet goed voor je is. Dat ze je constant vertellen wat ze van je verwachten, wat je niet mag missen of wat zogenaamd verstandig is.

Dit sla je vervolgens allemaal op in je binnenwereld. Je hoofd stroomt over, je ervaart geen rust meer in je lijf en hebt moeite om te focussen.

Je binnenwereld is de weg kwijt.

De eerste stap om de rust terug te krijgen is je realiseren dat jij zelf de boodschapper bent voor jouw binnenwereld. Door alles uit de buitenwereld door een filter te laten gaan, zuiver je wat waar en onwaar is voor jou en haal je de kern eruit. Het filter vertaalt welke informatie jijĀ nodig hebt om je te kunnen ontwikkelen en om gelukkig te zijn.

Een oefening die ik mijn klanten vaak meegeef is:

Houd een dagboekje bij waarin je situaties die jou uit balans brengen opschrijft. Vervolgens geef je antwoord op de volgende vier vragen:

  1. Wat wil jij?
  2. Wat vind jij?
  3. Wat voel jij?
  4. Wat heb jij nodig?

Geef jezelf minimaal twee weken voor deze oefening. Je zult merken dat je naarmate je deze oefening vaker doet, je sneller bewust bent van jouw grenzen.

 

Veel succes,

Marianne