Connecting the dots

Wat ik van Steve Jobs leerde

Blogs

Ik hoorde ze allemaal. De verhalen van mensen die nare dingen mee hadden gemaakt. Gebeurtenissen die hun leven hadden stil gezet, veranderd of ontregeld. Ik werkte als traumatherapeut. Het was bij momenten zwaar, maar ook heel dankbaar werk.  Ik leerde veel van de mensen die ik begeleide. Zo was ik erg onder de indruk van de veerkracht die mensen hadden nadat ze verschrikkelijke dingen hadden meegemaakt.

Het verbaasde me hoe ver ze kwamen na het punt in hun leven waarvan ze dachten dat het het einde was.

Tijdens deze behandeltrajecten maakten we altijd een overzicht van het verhaal van hun leven en viel het mij op hoe belangrijk dit was voor mensen. Ze gingen zichzelf en de wereld beter begrijpen. Er werd een lijn zichtbaar. Een rode draad. Waardoor nare, maar ook fijne gebeurtenissen een plek kregen in het een groter geheel. Het gaf betekenis aan hun leven.

Door het creëren van het verhaal van hun leven, konden ze zichzelf en de wereld beter gaan begrijpen. Het gaf betekenis aan hun leven.

Dit was voor mij zo inspirerend dat ik me er in ben gaan verdiepen en op de beroemde speech van Steve Jobs stuitte. Tijdens deze speech zegt Steve Jobs dat we erop mogen vertrouwen dat we weten waar we naar toe gaan.

Steve Jobs vertelt tijdens deze speech hoe terugkijkend ogenschijnlijk losse gebeurtenissen, zoals zijn adoptie, het stoppen van zijn studie, de cursus kalligrafie, zijn ontslag bij Apple, de oprichting van Pixar hebben geleid tot het succes dat Apple heeft behaald.

“You can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backwards. So you have to trust that the dots will somehow connect in the future. You have to trust in something – your gut, destiny, life, karma, whatever. This approach has never let me down, and it has made all the difference in my life” –Steve Jobs

Mijn leven had zeker ook zijn ups en downs. Ook ik had ingrijpende dingen meegemaakt. Maar totdat ik deze video had gezien had ik zelf nooit stil gestaan bij wat had bijgedragen aan waar ik op dat moment stond en waar ik naar toe op weg was.

Dus ik besloot eens terug te kijken en de punten op te schrijven en ze met elkaar te verbinden. En wat bleek…. de losse punten kon ik met elkaar verbinden en lijken heel logisch met elkaar verbonden te zijn:

  • Als ik niet was opgegroeid in een gezin met dove ouders, dan had ik niet al heel jong geleerd om voor mijzelf te zorgen en mezelf te redden in de buitenwereld en had ik nooit zo goed geleerd te luisteren als ik nu kan… op deze vaardigheden kon ik vertrouwen toen ik mijn baan opzegde en als zelfstandige begon.
  • Als ik de worsteling van mijn ouders, vanwege hun handicap, met het vinden van geluk in je werk niet van dichtbij had meegemaakt, dan had ik nooit kunnen begrijpen hoe belangrijk het is om werk te doen dat bij je past.
  • Als ik niet bij de jeugd-GGZ was gaan werken dan had ik niet kunnen weten wat er allemaal van invloed is op de ontwikkeling van ons zelfbeeld en had ik een aantal van mijn klanten die vastlopen in hun loopbaan minder goed kunnen helpen.
  • Als ik het verlies van onze dochter niet had meegemaakt dan had ik niet bij een loopbaanpsycholoog aan tafel gezeten en had ik niet ontdekt dat ik aan de andere kant van de tafel wilde zitten en had ik me waarschijnlijk nooit voor een opleiding tot loopbaanadviseur ingeschreven. 

De lijn die deze punten verbindt heeft geleid naar het punt waarop ik mijn eigen bedrijf oprichtte. Daardoor kan ik nu elke dag mijn kennis, levenservaring en passie in zetten om te luisteren naar de persoonlijke verhalen van mensen, te verhelderen waar zij vastlopen en hen te helpen bij het vinden van werk dat bij hen past en ze gelukkig maakt.

“Believing that the dots will connect down the road, will give you the confidence to follow your heart even when it leads you off the well-worn path” –Steve Jobs

Ben jij ook benieuwd hoe je de punten uit jouw leven met elkaar kan verbinden en waar jouw levenslijn naar toe kan gaan? In mijn GRATIS werkboek leg ik je graag uit hoe je dat kunt doen.