Hoe ik van mijn zondagavond blues afkwam

Van denken naar dromen naar doen.

Blogs

Als ik op zondagavond de eindtune van Studio Sport hoorde, werd ik altijd overvallen met een melancholisch gevoel. Het weekend is ten einde, morgen begint al het ‘moeten’ weer. Morgen moet ik de kinderen weer naar school brengen, moet ik naar mijn werk, moet ik eten koken en moet ik naar de sportschool. Mijn doordeweekse leven was eigenlijk een lijst van verplichte activiteiten die ik moest afwerken. Ik was gaandeweg mijn leven kwijt geraakt dat mijn leven van mij was en dat ik vrij ben om dit leven zelf vorm te geven.

Herkenbaar?

Maar… hoe geef je je leven dan zelf vorm?

Het blijkt voor veel mensen een erg lastige vraag. We lijken vooral bezig te zijn met wat we denken wat we moeten doen met ons leven. Wat onze omgeving belangrijk vindt en wat sociaal geaccepteerd wordt. We zitten vooral veel in ons hoofd. En we weten eigenlijk helemaal niet wat we zelf willen, wat wij persoonlijk belangrijk vinden, wat onze waarden zijn.

Een manier om daar achter te komen is dat je begint met het observeren van jouw levensverhaal.

Als je van een afstandje kunt observeren wat jou heeft gemaakt tot wie je nu bent, dan kun je ook gaan beoordelen of deze elementen passen bij wie je in het hier en nu zou willen zijn. Alles wat je ouders en je levensgeschiedenis hebben aangedragen kan opnieuw getoetst worden. Je kunt jezelf de volgende vragen stellen: Is dit echt waar voor mij? Wil ik hier aan vast blijven houden?

Zo is financiële zekerheid een belangrijke waarde geweest in mijn opvoeding. Heel begrijpelijk vanwege het verhaal van mijn ouders. Maar toen ik naar mijn eigen levensverhaal ging kijken, bleek echter dat persoonlijke vrijheid voor mij een heel belangrijke waarde is. Een waarde die lastig te combineren lijkt met financiële zekerheid als het gaat om het werken in loondienst. In ieder geval in de branche waar ik werkzaam was.

Toen ik dit helder had, werd het voor mij veel makkelijker om keuzes te maken die voor mij goed voelen en die mij de ruimte geven om mijn persoonlijke waarde te leven. Nu staat mijn leven niet meer in het teken van wat ik allemaal moet, maar veel meer in wat ik allemaal wil. Dat maakt het kiezen makkelijker, dat maakt het makkelijker om mijn lijst met ‘moeten’ kleiner te maken. Want natuurlijk weet ik dat er dingen moeten, maar doordat ik het nu ook wil voelt het anders en heb ik elke zondagavond gewoon zin om de week te beginnen.

Dus kijk naar je verleden als een potentiele bron van mogelijkheden!

Ben je na het lezen van dit artikel nieuwsgierig geworden naar wat jouw levensverhaal jou te vertellen heeft, download dan mijn GRATIS werkboek “Jouw leven, Jouw reis”. Zodat je vandaag al een start kan maken in het ontdekken wat voor jij wilt voor de toekomst.